Οι φίλοι του μπλοκ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Pimpinella pretenderis

Άνυδρος - Αμοργοπούλα 26/05/2014
φωτογραφία Γιάννης Γαβαλάς

Η Πιμπινέλα του Πρετεντέρη (Pimpinella pretenderis) είναι ενδημικό φυτό των Κυκλάδων. 
Αναφέρεται κυρίως από τις Νότιες Κυκλάδες, την Θήρα (Καμάρι, Προφήτης Ηλίας), Σίκινο (και νησίδα Καλόγερος) και Φολέγανδρο (και νησίδα Καρδιώτισσα). Υπάρχουν παλιές αναφορές από τα Δωδεκάνησα (πιο αξιόπιστη του Rechinger το 1935 από την Κάρπαθο) αλλά προς το παρόν παραμένουν αμφισβητήσιμες και μάλλον αφορούν την Pimpinella tragium subsp. depressa.
Η Πιμπινέλα του Πρετεντέρη είναι ποώδες, πολυετές φυτό, με βλαστούς όρθιους, διακλαδιζόμενους σχεδόν από τη βάση, φύλλα σύνθετα πτεροειδή και άνθη λευκά που σχηματίζουν σκιάδιο. 
Είναι χασμόφυτο, φύεται δηλαδή αποκλειστικά σε σχισμές ασβεστολιθικών βράχων, γι' αυτό και μπορεί να επιβιώσει και σε νησίδες. Μια τέτοια δική μας νησίδα, η Αμοργοπούλα (Άνυδρος), φιλοξενεί αυτό το ενδημικό που κατάφερε να φωτογραφίσει ανθισμένο ο Γιάννης Γαβαλάς.
Ετυμολογία:
Pimpinella < [1] bipennella/ bipennula υpκοριστικό του bipennis διπλός, δίστομος ==> για να δείξει την διάταξη των φυλλαρίων σε ζευγάρια // [2] pampinus βλαστ;oς ή φύλλα της αμπέλου ==> επειδή της φύλλα της μοιάζουν μ΄ αυτά της αμπέλου.

Αμοργοπούλα 26/05/2014
photo (c) Γιάννης Γαβαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: